Vanntredemølle – en intro!

Vanntredemølle er et fantastisk redskap for trening ved rehabilitering, trening av kronikere, frisktrening eller stimuli for hunder med treningsrestriksjoner. Vi har også gode erfaringer med bruk av vanntrening ved palliativ behandling.
Vanntredemølle har med andre ord et veldig stort bruksområde, og det er en høyst aktuell treningsform for de aller fleste.

“Hunden min liker ikke vann!!”

Dette er sitatet vi oftest får høre når det er aktuelt for en hund med trening eller rehabilitering på vanntredemølle.
Og selvfølgelig er det forståelig å være litt usikker som skal skje!
Her gir vi deg en liten introduksjon til hva som foregår når hunden din kommer til oss for vanntrening:

Aller først

Når hunder kommer til oss for trening på vanntredemølle, må vi vite at hunden kroppslig er klar for denne treningen. Derfor gjør vi alltid en undersøkelse av hunden før vi setter igang trening. Dersom hunden henvises fra veterinær spesifikt for vanntredemølle, foreligger det oftest et journal og utredning fra før. Vi ønsker allikevel å ta litt på hunden. Dette både for å ha en referanse for å måle progresjon eller eventuell mangel på progresjon og for at vi med sikkerhet skal være trygg på at hunden er klar for denne typen trening.

Introduksjon

Vi har vanntredemølla stående på et eget rom – kreativt nok kalt “møllerommet”. Dette gjør at vi fjerner distraksjoner og hundene ikke vil forstyrres av eventuelle andre besøkende på klinikken.
Vårt fokus nå er at hunden skal være mest mulig trygg, og hele tiden jobber vi med å lese hunden.
De aller fleste hundene er mer eller mindre upåvirket, mens andre kan fortere skjønne at “nå skjer det noe nytt”. Noen få kan også være litt mer redde eller skeptiske.
Igjen er vårt fokus at hunden skal være mest mulig komfortabel med situasjonen.
Vi har mye erfaring med forskjellige typer hunder i denne situasjonen, og har også noen gode “triks i ermet” for å løse opp litt.

I denne intro-delen av treningen er det også viktig at du som eier er trygg.
Hunden påvirkes mye av matmor/matfars innstilling. Vi erfarer at hundene som kommer med en eier som sier “kom igjen, dette får vi til” oftest er tryggere enn hundene som har med en eier som tenker “dette går aldri i verden bra”.

En uimotståelig godbit eller leke gjør gjerne ting lettere.
Denne hunden foretrakk godbit fra tube.

Vanntredemølla

Selve vanntredemølla er lettest å beskrive som et stort badekar i glass, som det står enn tredemølle inni.
Mølla kan åpnes opp på hver kortside, altså foran og bak. Via en rampe går hunden selv opp på mølla. Her bruker vi mye godbit eller annen forsterker for å tilpasse til hver enkelt hund og skape en trygg ramme.
Har hunden din en favorittleke eller en uimotståelig godbit er det en idé å ta med den til besøket.
De aller fleste hundene takler dette veldig godt.
Noen har behov for å gå på og av mølla en gang eller to, for å bli mer trygg. For noen hunder åpner vi også opp begge kortsidene på mølla, slik at hunden kan gå over.
Hver hund er et individ som takler nye ting forskjellig. Sammen med deg som eier prøver vi det vi kan på å lese hunden og tilpasse oss der etter.

Vannet

Så til det som mange eiere er usikre eller skeptiske til: Vannet!
Når hunden er komfortabel (noe de aller fleste er veldig fort), stenges dørene og vi starter å fylle vann.
Akkurat i det vi starter fyllinga og pumpa begynner å gå, kan noen hunder skvette et sekund. Dette fordi det blir litt lyd. Viinformerer også deg som eier i forkant, slik at vi ved behov kan distrahere hunden litt ekstra.
Etter denne lyden tar det noen sekunder (ca 10-20) før vannet kommer. Vannet kommer sakte opp fra undersida av mølla. Hundene kan synes at dette er litt rart, men tolererer det veldig godt, siden vannmengden øker sakte.
Oftest fyller vi vann til et visst nivå før vi starter båndet (gi hunden en jobb). Videre øker vi gradvis vannmengden litt når hunden går.
På denne måten kan vi “lure” opp vannmenden, uten at hunden i særskilt grad legger merket til det.

Å gå på tredemølle

Vi starter båndet sakte, og prøver alltid å utnytte hundens naturlige atferd. Så fort hunden tar et skritt frem er vi rause med ros. Vår erfaring er at hundene skjønner dette med å gå framover veldig fort. Vi er heller ikke redde for å gi ros på vanntredemølla – Dette skal være moro!
Til å begynne med kan noen synes at dette er litt ekkelt og vanskelig. Når vi øker vannmengden, vil også hunden få mere balanse, og det blir ofte lettere å gå.

Vannmengde

Til å begynne med har de fleste hunder behov for ganske mye vann.
Mye vann gir ikke direkte mer motstand og tyngre trening, men mer vektavlastning. Med maks mengde vann vil vi kunne fjerne ca 70% av hundens egen vekt. Dette kommer litt an på hundens eksteriør og type hund.
I tillegg til å fjerne vekt, vil vannet gi hunden støtte. Det blir lettere å holde balansen, og lettere å holde kroppen oppe – kanskje spesielt for hunder med nevrologiske problemer. Den siste av vannets tre hovedoppgaver, er å gi hunden motstand når den går. Vannet gjør at hunden må skyve bena framover, og hunden vil trene alle kroppens muskelgrupper på en gang. Hvor hardt hunden vil trene, kommer an på hastigheten på båndet, og er særdeles individuelt.
Når hunden blir i bedre form/blir sterkere, vil vi oftest gradvis senke vannmengden. Hunden blir da mer utfordret med å bærer mer av sin egen vekt (her stiller diagnose/fysikalsk utfordring en stor rolle). Mindre vann vil også kreve mer balanse.

Vanntreningen må alltid tilpasses individet:
Ung ellr gammel, skadet eller frisk?
Rase som naturlig elsker eller misliker vann?

Hvor lenge?

Vi pleier å si at man bør regne med et par av besøkene går med til tilvenning. Mange hunder tar introen greit og har godt treningsutbytte allerede etter første gang. De fleste trenger 1-2 treninger for å bli komfortabel.
Vi ser individet, og at ingen hund (eller eier) er lik.
Hvor lenge hunden går på mølla er like individuelt. Noen har større fysikalske utfordringer enn andre og noen tar prinsippet med.å gå på mølla fortere enn andre.
Generelt sett starter vi gjerne på mellom 8-10 minutters aktiv gåing. Dette er ofte mer enn nok for de fleste hunder. Det er både fysisk og mentalt krevende å gå på et bånd i vann. Her er variasjonene store: En frisk hund vil naturlig nok kreve mer enn en skadet hund.

Vi vil for hver gang gradvis øke lengden eller hurtigheten som hunden går, så lenge kroppen er klar for å takle det.
Vi som terapeuter legger sammen erfaring og hva vi observerer av hunden for hver eneste gang vi møter hunden.
Hunder er som oss mennesker og kan ha gode og dårlige dager. Dette er det viktig vi tar hensyn til.

Hvor ofte?

Oftest anbefaler vi å ta utgangspunkt i et par dager i uka de første par ukene, for så å gradvis øke intervallet mellom treningene.
Også her er det store individuelle forskjeller: hundens behov, utgangspunkt, hva slags trening som gjøres hjemme, hvor fort hunden forstår det å gå på mølla mm. Er det én dag i uka som er gjennomførbart, er det fortsatt 100% mer enn ingenting!
Ta gjerne kontakt med oss for en stipulering for din hund.

En god parallell er å selv dra på treningssenter når man ikke har trent på lenge. Vi oppnår ikke resultater av en dag i måneden når vi starter opp igjen 😉

Er dette noe hunden bør fortsette med?

Igjen er det individuelle forskjeller, og det kommer helt an på hva som er hensikten for å starte opp med vanntredemølle.
For unge hunder som rehabiliteres etter skade eller mindre operasjoner, holder det ofte med et antall besøk før friskmelding.
For større skader/sykdommer eller eldre hunder kan det ofte være lurt å fortsette med en regelmessig trening.
Her snakker vi sammen og finner det beste alternativet for deg og hunden din.

For eldre hunder eller hunder med livsvarige problemer anbefaler vi vanligvis å holde treninga i vann ved like. For de fleste vil det si ca en gang/måned. Hundens situasjon og hjemmetrening spiller i høyeste grad med her.
Ved jevnlige besøk har vi også et større grunnlag for å kunne plukke opp endringer på et tidligst mulig tidspunkt.
Samtidig er det mer økonomisk og holde treningen ved like, enn å gjøre skippertak når behovet igjen viser seg.

Hva bør jeg som hundeeier huske på i forkant av trening på vanntredemølle?

  • Ta med en godbit, leke eller annen forsterker som hunden ikke kan stå imot, for å motivere hunden mest mulig.
  • Håndkle: Vi har håndklær, men ta gjerne med selv hvis du vil.
  • Ta med dekken hvis det er kaldt: Er det kaldt ute er det lurt å ta med et dekken slik at hunden ikke blir kald på turen hjem. Har du tørkedekken er det topp å bruke her!
  • Lufte hunden godt: Sørg for at hunden er godt luftet før dere kommer. Uhell på mølla betyr at vi må stenge av mølla, rense og vaske og ikke kan ta flere pasienter på mølla de neste dagene. Det er noe som koster oss mange tusen kroner, så det vil vi unngå!
  • Utsett timen hvis hunden har løpetid eller har hatt diaré innenfor de siste to dagene.
  • At hunden ikke er møkkete: Vannet på vanntredemølla filtreres og renses. Det er flere hunder som går i vannet før alt vannet skiftes. Hunden din må ikke være nydusjet, men vi setter pris på at den ikke er møkkete. Fjern det du kan av pels dersom hunden er i røyting.
  • Dusje etterpå? Det brukes kjemikalier på mølla for å opprettholde en god vannkvalitet. Primært brukes det bromin, som er et relativt snillt kjemikalie. Hunden må ikke dusje etter trening.
  • Kom med en god innstilling: En god innstilling om at “dette blir bra” smitter fort over på hunden, og det gjør generelt hele opplevelsen bedre for hunden din (og deg) 😀

Booking

Book time for behandling av ditt kjæledyr enkelt gjennom vår bookingportal.

Nettbutikk

Vi har mange forskjellige produkter i vår nettbutikk, enten du leter etter hjelpemidler eller leker til ditt kjæledyr så finner du det hos oss.

Åpningstider

Ta kontakt ved behov for akutt hjelp

utenfor ordinære åpningstider.

© Copyright 2022. Norskhundeterapi.no Levert av FERST Media