10 tips til sterke poter

Poter er en viktig egenskap, kanskje spesielt for jakthunder og trekkhunder, men også brukshunder av forskjellig karakter.
Poter og hundens ben er av de aller viktigste egenskapene for å utføre arbeidet vi setter de til å gjøre, om det er konkurranse, utstilling eller en helt dagligdags gåtur. Ssåre og vonde poter vil uten tvil påvirke hundens prestasjon.

Kvaliteten på poter kan variere mye, og mange faktorer kan spille inn:

pote
 • Arv og genetikk: Noen raser og linjer har dårligere poter enn andre, eller har poter som krever mer pleie for å holde seg sterke.
 • Anatomisk utforming: Tette og fine poter sliter seg mer riktig enn flate og vide poter. Poter som er flate og gjerne med utstikkende tær er også mye mer skadeutsatt.
 • Ernæring: Sterke poter starter innenfra. Riktig fôr er viktig, og potenes slitestyrke avhenger ofte av hva hunden spiser.
 • Miljø: Hunder som går på forskjellig underlag får noe mer hardføre poter enn hunder som kun går på gress og parkett. Hunder som feks. går på saltet veg vil naturlig nok få tørrere poter og ofte få sprekker.
 • Hvordan hunden bruker kroppen sin vil kunne påvirke om potene holder eller ei.

Det er altså noen faktorer vi ikke får gjort noe med (genetikk), noe vi til en viss grad kan påvirke (anatomi) og noe vi kan påvirke i større grad (ernæring og miljø).

Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å forsøke bedre en hunds potekvalitet.
Her følger noen tips:

 1. Ernæring
  Sikre deg at hunden får godt nok fôr. Fôret som passer den ene hunden, må ikke passe den andre, og hunden kan ha fin pels og avføring, selv om potene ikke drar nok nytte av ernæringen. Hvis hunden din lett blir sårbent, er det lurt å teste å skifte fôr.
  Ved skifte av fôr bør hunden få det nye fôret i minst 12 uker før du kan konkludere i om det funker eller ikke.
  Ikke bare se på andelen fett og proteiner; se på hva slags ingredienser som er i fôret. Ingrediensen det er mest av står først, og den det er minst av står sist.
 2. Tilskudd av Omega-3
  Til tross for god ernæring, kan mange hunder av ulike grunner ha god nytte av et kosttilskudd som styrker poter og klør.
  Vi anbefaler alltid tilskudd av Omega-3, da dette er essensielt for det meste som skjer i kroppen, og hunder får for lite omega-3 gjennom fôret.
  Omega-3 finnes som både kapsler og oljer, og oljer fra hhv. laks, hvitfisk, sel, hval, hemp og diverse vegetabilske oljer. Vi anbefaler en fiskeolje av god kvalitet, eventuelt hempolje.
 3. Tilskudd av B-vitamin
  I TILLEGG til Omega-3 (ikke i stedet for) anbefaler vi ofte et tilskudd av B-vitamin til hunder som sliter med potene.
  Vi har god erfaring med denne, men et generelt vitamintilskudd med mye b-vitamin, som for eksempel Kelp, er et veldig godt, effektivt og rimelig alternativ. Biorion er også et godt tilskudd for poter og klør.
  Spirulina kan også være et positivt tilskudd for hunder med pote-utfordringer.
 4. Potestell
  Hold klørne korte og velstelte. Hvor ofte en hund bør klippe klør er individuelt; noen kanskje en gang i måneden, mens andre nærmere ukentlig.
  Lange klør vil gjøre at hunden belaster poten (og tærne) på en unaturlig (og unødvendig) måte, og dessuten gir det økt skaderisiko for både klobrekk og skader som tåbrudd eller skade på tå-sener (som krever svært lang reparasjon). Ha en god klosaks, og ha gjerne fler (hjemme, i bilen, på hytta..) slik at det ikke er noen unnskyldning for at klørne blir for lange.
  Klipp pels hos hunder med lang pels. Poter med sprekker trenger ekstra stell og støtte!
  For hunder som sliter med dårlige klør, kan tilskudd av omega3 og B-vitamin som nevnt over være gode tips, eller f.eks. Biorion som er et konkret tilskudd for bedret klokvalitet.
 5. Smør poter
  Hundene kan yte godt av å få smurt potene sine forebyggende. Det finnes mange gode potesalver. Noen av våre favoritter er Non stop og Washbar. Begge disse er litt fete, men trekker fort inn i huden.
  Det er ikke alltid det passer med fet krem på gulvet, og da kan spray eller en mindre fet krem være et godt alternativ.
  Dersom hunden har fått sår på bena, vil en potesalve som Winterpad eller TopPaw skynde på helingsprosessen. Er sårene irriterte kan feks. honningsalve eller aluminiumsspray også være lurt.
 6. Miljøfaktorer
  La hunden få gå og trene på forskjellig type underlag. Det vil gjøre potene mer robuste, enn om de konstant bare går på snilt og skånsomt underlag.
  Vask potene og tørk godt (også mellom potene) om hunden har gått på saltet veg.
  Dersom hunden har rød pels mellom tærne er det en indikasjon på at hunden er mye fuktig mellom potene. Fargen skyldes enten rødsopp eller at hunden slikker mye på potene og farges av et stoff i hundens spytt (eller begge deler). Her er det lurt å finne årsaken og behandle denne. For hunder med sopp mellom potene er et “fotbad” med Hudvask for dyr fra Optima pH eller andre produkter fra Optima pH å anbefale.
 7. Trening og vekt
  Flate og vide poter kan enkelt trenes, slik at de slites mer riktig og du får lavere skaderisiko. Har hunden flate og/eller sprikende poter, kan det være lurt å få hjelp av en rehab-terapeut eller en styrkeinstruktør for å få hjelp med riktig og dedikert trening. Trening på pods er ofte et godt forslag!
  Hunder som er for tunge (også om det bare er en kilo) sliter potene sine mer enn en normalvektig hund.
 8. Bruk potesokker om vær og føre tilsier det
  Om vær og føre tilsier at det er risiko for såre poter (feks. skare eller varm asfalt); bruk potesokker forebyggende!
  Har hunden fått små sår på bena: bruk sokk(er) forebyggende.
  Skulle potene bli såre; skåne hunden til potene er grodd 100%.
  Potesokker finnes i mange forskjellige varianter, bla. enkle bomullssokker, tjukkere men enkle sokker eller kraftige beskyttende sokker.
 9. Vær obs på sykdom!
  Noen sykdommer eller medisiner gir dårligere potekvalitet. Har du “prøvd alt” men hunden ikke har poter til å utføre jobben sin; kontakt veterinær!
  Mye medisner kan også påvirke potekvalitet, feks. kortison og andre immundempende medisiner.
 10. Sjekk potene jevnlig
  Sjekk for sprekker på poten og i svømmehuden mellom tærne og sjekk klør.
  Gjerne bøy og tøy tærne. Ved sår, irritasjon eller sopp mellom potene; behandle det asap.
  Brukes hunden til feks. jakt; gjør det til en god rutine å sjekke potene etter hver jaktdag.

Booking

Book time for behandling av ditt kjæledyr enkelt gjennom vår bookingportal.

Nettbutikk

Vi har mange forskjellige produkter i vår nettbutikk, enten du leter etter hjelpemidler eller leker til ditt kjæledyr så finner du det hos oss.

Åpningstider

Ta kontakt ved behov for akutt hjelp

utenfor ordinære åpningstider.

© Copyright 2022. Norskhundeterapi.no Levert av FERST Media